12:46

Brownie z kakao (z malinami)


Jeśli najdzie Cię ochota na czekoladowe brownie a w domu nie masz czekolady, jest na to rada 😊
Brownie możesz upiec z kakao i wcale nie będzie ono ustępowało smakiem temu czekoladowemu - no może taką odrobinkę, ale naprawdę malutką 😉
Dwie trzecie mojego ciasta upiekłam z malinami - i ta część była idealnie słodka (czyli mało słodka, ale taka w sam raz), natomiast w części bez owoców brakowało troszkę słodyczy- Hania, która taką wersję bez owoców zamówiła,po prostu oprószyła sobie ciasto cukrem pudrem. 
Podsumowując: ilość cukru dla wersji z malinami jest idealna. Jeżeli robicie wersję bez malin to zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki lub po prostu (jeżeli zajdzie taka potrzeba) oprószcie ją cukrem pudrem po wierzchu. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 125 g masła (roztopionego i ostudzonego
  • maliny (mogą być mrożone)

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać: roztopione masło, kakao oraz mąkę. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli używacie mrożonych to bez rozmrażania). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec 20 minut (lub chwilę dłużej - ciasto pieczemy do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz