Nie możemy się doczekać sezonu na truskawki.
W oczekiwaniu na nasze ulubione owoce często sięgam po mrożone. Najczęściej wykorzystuję je do sosów, którymi dzieci uwielbiają polewać kopytka lub słodkie pierożki.
Tym razem powstał pyszny deser. W sezonie możecie oczywiście wykorzystać truskawki surowe (z pominięciem gotowania).
Składniki:
biszkopt (blaszka 35 cm x 25 cm):
- 3 jajka
- 5 płaskich łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (do posypania ściereczki)
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, a następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia (wmieszać przy pomocy łyżki).
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 10 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Biszkopt ułożyć do góry spodem i zdjąć papier do pieczenia. Ciasto zwinąć razem ze ściereczką - zwijać od dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Masa z mrożonych truskawek:
- 200 g truskawek mrożonych (u mnie truskawki Poltino)
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Truskawki umieścić w garnku. Dodać cukier i sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż większość soku się zredukuje (można też przyśpieszyć ten proces i trochę soku odlać).
Truskawki ostudzić i zmiksować. Do ostudzonych truskawek dodać rozpuszczoną żelatynę (może być gorąca) i całość dokładnie wymieszać.
Śmietankę 30 % ubić na sztywno i wymieszać z truskawkami. Włożyć na kilka minut do lodówki.
Ostudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować tężejącą masą truskawkową i zwinąć w roladę. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na min. 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz