16:34

Ciasto marchewkowe z cytrynowym lukrem

ciasto

Ciasto marchewkowe, w którym nie widać marchewki, lekko piernikowe, polane cytrynowym lukrem. 
Moje dzieci dosłownie się na nie rzuciły. 
Ciasto jest puszyste i przyjemnie wilgotne. 
Samo w sobie nie jest mocno słodkie, więc kwaskowy lukier jest tu dobrym uzupełnieniem. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 3 średniej wielkości marchewki starte na małych oczkach (1 i 1/2 szklanki utartej marchewki)
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu. 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • lukier: 2/3 szklanki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera (na najniższe) i małym strumieniem wlać olej, a następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, sól i przyprawę do piernika oraz kakao. Na koniec wymieszać z odciśniętą z soku marchewką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w 180 stopniach. 
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polać ostudzone ciasto. 

2 komentarze: