10:25

Wieprzowina po chińsku

wieprzowina, polędwiczki, chińczyk

Od czasu do czasu dopada mnie leń lub po prostu brak czasu na gotowanie i wspomagam się wtedy kupnem gotowych dań. 
Fast foody omijamy szerokim łukiem, więc z reguły wybieramy między dobrą pizzą a tzw. "chińczykiem" ze sprawdzonego źródła. 
Okazuje się jednak, że coraz częściej sama wolę zrobić pizzę - trening czyni mistrza i jej przygotowanie zajmuje mi teraz bardzo mało czasu. 
To samo z daniami chińskimi. 
Po sukcesie z sajgonkami - mimo wszystko jednak dość pracochłonnymi, zdecydowałam się na przygotowanie wieprzowiny po chińsku. 
To naprawdę ekspresowe w przygotowaniu danie, a smak... niech się wszystkie okoliczne "chińczyki" schowają 😉😉😉
Rodzina oceniła obiad bardzo pozytywnie i domaga się powtórek!
Moje danie przygotowałam przy użyciu mrożonki - bukietu chińskiego Poltino - co Wam bardzo polecam, szczególnie wtedy jeśli w kuchni nie chcecie spędzić dużej ilości czasu. 





Składniki (porcja na 4-5 osób):

  • duża polędwiczka wieprzowa (Ok. 400 g)
  • bukiet chiński Poltino
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 4 liście z dużej kapusty pekińskiej
  • kawałek imbiru (kostka ok 1,5 cm)
  • sól, pieprz
  • ostra papryka suszona (lub świeża)
  • 4 łyżki oliwy kub oleju
  • sos: 3 łyżki octu (ryżowego lub innego), 5 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego), 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 łyżek wody
Do przygotowania dania najlepiej uzbroić się w dwie patelnie (wok sprawdzi się idealnie), ale jeśli nie macie to można po prostu smażyć etapami - kolejno mięso i warzywa. 


Polędwiczkę wieprzową przekroić wzdłuż na 4 i pokroić w cienkie plastry. Umieścić w misce i wymieszać z mąką ziemniaczaną. 


Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę (2 łyżki) i wrzucić mięso. Smażyć przez ok. 5 minut cały czas mieszając (lub potrząsając patelnią). Zdjąć z ognia. 
Drugą patelnię również rozgrzać, wlać oliwę (2 łyżki) i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać bukiet chiński oraz pokrojone w kostki liście kapusty pekińskiej oraz posiekany imbir. Całość podsmażać ok. 10 minut. 


W czasie smażenia warzyw przygotować sos - wymieszać sos sojowy z wodą, cukrem i octem (można go też zastąpić sokiem z cytryny). 
Do podsmażonych warzyw dodać smażone mięso i wlać sos. Gotować razem ok. 3 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (jeżeli użyjecie świeżej to dodać ją razem z siekanym imbirem). Zdjąć z ognia. 


Podawać z ryżem, sosem chili oraz surówką (przepis znajdziecie tutaj). 
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino


3 komentarze:

  1. też często robię takie ekspresowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprzyjemniej jest kiedy przy minimum wysiłku jest maksimum przyjemności :)

      Usuń