sobota, 14 października 2017

Wieprzowina po chińsku

wieprzowina, polędwiczki, chińczyk

Od czasu do czasu dopada mnie leń lub po prostu brak czasu na gotowanie i wspomagam się wtedy kupnem gotowych dań. 
Fast foody omijamy szerokim łukiem, więc z reguły wybieramy między dobrą pizzą a tzw. "chińczykiem" ze sprawdzonego źródła. 
Okazuje się jednak, że coraz częściej sama wolę zrobić pizzę - trening czyni mistrza i jej przygotowanie zajmuje mi teraz bardzo mało czasu. 
To samo z daniami chińskimi. 
Po sukcesie z sajgonkami - mimo wszystko jednak dość pracochłonnymi, zdecydowałam się na przygotowanie wieprzowiny po chińsku. 
To naprawdę ekspresowe w przygotowaniu danie, a smak... niech się wszystkie okoliczne "chińczyki" schowają 😉😉😉
Rodzina oceniła obiad bardzo pozytywnie i domaga się powtórek!
Moje danie przygotowałam przy użyciu mrożonki - bukietu chińskiego Poltino - co Wam bardzo polecam, szczególnie wtedy jeśli w kuchni nie chcecie spędzić dużej ilości czasu. 





Składniki (porcja na 4-5 osób):

  • duża polędwiczka wieprzowa (Ok. 400 g)
  • bukiet chiński Poltino
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 4 liście z dużej kapusty pekińskiej
  • kawałek imbiru (kostka ok 1,5 cm)
  • sól, pieprz
  • ostra papryka suszona (lub świeża)
  • 4 łyżki oliwy kub oleju
  • sos: 3 łyżki octu (ryżowego lub innego), 5 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego), 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 łyżek wody
Do przygotowania dania najlepiej uzbroić się w dwie patelnie (wok sprawdzi się idealnie), ale jeśli nie macie to można po prostu smażyć etapami - kolejno mięso i warzywa. 


Polędwiczkę wieprzową przekroić wzdłuż na 4 i pokroić w cienkie plastry. Umieścić w misce i wymieszać z mąką ziemniaczaną. 


Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę (2 łyżki) i wrzucić mięso. Smażyć przez ok. 5 minut cały czas mieszając (lub potrząsając patelnią). Zdjąć z ognia. 
Drugą patelnię również rozgrzać, wlać oliwę (2 łyżki) i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać bukiet chiński oraz pokrojone w kostki liście kapusty pekińskiej oraz posiekany imbir. Całość podsmażać ok. 10 minut. 


W czasie smażenia warzyw przygotować sos - wymieszać sos sojowy z wodą, cukrem i octem (można go też zastąpić sokiem z cytryny). 
Do podsmażonych warzyw dodać smażone mięso i wlać sos. Gotować razem ok. 3 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (jeżeli użyjecie świeżej to dodać ją razem z siekanym imbirem). Zdjąć z ognia. 


Podawać z ryżem, sosem chili oraz surówką (przepis znajdziecie tutaj). 
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino


3 komentarze:

  1. też często robię takie ekspresowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprzyjemniej jest kiedy przy minimum wysiłku jest maksimum przyjemności :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krewetki krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.