08:00

Penette alla frantoiana

pesto-z-czarnych-oliwek

Dawno nie było potrawy z cyklu Viva la pasta! co nie oznacza, że nie jemy makaronów. 
Wręcz przeciwnie - uczucie do potraw makaronowych wciąż podsycamy i wzbogacamy o nowe doznania 😊
Prezentowany przez nas makaron podałyśmy z pesto wykonanego z czarnych oliwek, natki pietruszki i czosnku. 
Proste i bardzo przyjemne w smaku. 
Koniecznie spróbujcie!
Zapraszam też do odwiedzenia bloga Moja Toskania, na którym Aleksandra prezentuje swoje danie. 

Składniki (porcja na 5 osób):

  • 500 g makaronu penette
  • 1 słoik czarnych oliwek bez pestek (ok. 250 g oliwek)
  • pęczek natki pietruszki (ok. 40 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • ok. 4 łyżek oliwy
  • do ozdobienia: kilka oliwek w całości oraz listki natki pietruszki
Czosnek obrać. Natkę pietruszki opłukać i wysuszyć. Odciąć łodyżki i pozostawić tylko liście. 
Zmiksować czosnek z natką, oliwkami, oliwą oraz solą (ilość wg uznania - dałam dużą szczyptę). 
Ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z pesto. 


Viva la pasta!

3 komentarze: