niedziela, 26 lutego 2017

Karpatka II

Karpatka, czyli smaki z dzieciństwa. 
Poszukując nowych przepisów, eksperymentowaniu i ciągłym odkrywaniu nowego, zapominam trochę o tradycyjnych przepisach. 
Karpatkę przypomniała mi jedna z mam dzieci z przedszkola przygotowując ją na okolicznościową imprezę. Moje córki spróbowały i ciastem się zachwyciły, nie było więc szansy żeby karpatki nie zrobić w domu. 
Co prawda na blogu jest już przepis na karpatkę, ale ta jest zdecydowanie najlepszą, jaką upiekłam w życiu i gorąco Was zachęcam do wypróbowania receptury. 

Składniki ciasta (blaszka 35 cm x 25 cm):

  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • łyżka masła i odrobina mąki lub kaszy manny do wysmarowania blaszki
Do garnka wlać wodę i włożyć masła. Zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać intensywnie (rozcierać) aż ciasto będzie bez grudek i będzie odchodzić od dna garnka. Ostudzić. 
Po ostudzeniu ubić przy pomocy miksera, dodając jajka (wrzucać po jednym). Powstanie kleiste ciasto. 
Blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką/kaszą manną a następnie na dnie rozsmarować połowę masy. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut (unikać otwierania piekarnika w trakcie). Czynności powtórzyć i upiec drugą część ciasta. 

Składniki masy budyniowej:
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 budyniu waniliowego (bez cukru) - można pominąć i dodać o 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej więcej
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka zagotować z cukrami. W misce wymieszać (najlepiej mikserem) pozostałe mleko z jajkiem, żółtkami, budyniem i mąkami. Powstałą miksturę wlać do gotującego się mleka i zagotować cały czas mieszając. Powstały w ten sposób krem ostudzić. 
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać małymi porcjami ostudzony budyń. Powstałą masą przełożyć blaty ciasta i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem. 




2 komentarze:

  1. Aniu kocham karpatkę miłością wielką ... jednak mi ona nie wychodzi ... w sensie zawsze jak ja piekłam to cudowne góry rosły po czym nie szło ich oderwać od papieru .... nie pomagał papier, smarowanie go dodatkowo tłuszczem ... ale moze czas spróbować ja odczarować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - daj jej jeszcze szansę :) i nie wykładaj blachy papierem tylko posmaruj masłem i wysyp kaszą manną.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.