poniedziałek, 6 lutego 2017

Ser smażony

Przysmak mojego dzieciństwa. 
Mówiliśmy na niego "Ser Śmierdziel".
Kto uczestniczył w procesie wytwarzania tego smakołyku, ten wie o czym mowa i skąd ta nazwa. 
Smażony ser nie jest trudny w przygotowaniu, wymaga troszkę cierpliwości i zorganizowania ustronnego miejsca, w którym twaróg przejdzie proces gliwienia. 
Zapach jaki unosi się w tym czasie z pewnością nie da Wam o serze zapomnieć, nawet jeśli dobrze go ukryjecie 😊
A smak? Zdecydowanie dla wielbicieli wyraźnych serów. 
Jeśli lubicie sery typu camembert to i ten ser z pewnością pokochacie.
Moja wersja z kminkiem, ale można go pominąć. 
Do przygotowania sera najlepiej użyć dobrego twarogu - tłustego lub półtłustego. 


Składniki:

  • 400 g twarogu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć, patrz opis przygotowania)
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • kminek (około 1 łyżki)
Twaróg rozkruszyć, umieścić w miseczce i nakryć folią spożywczą - niezbyt szczelnie. Jeżeli chcecie przyśpieszyć proces gliwienia twarogu to posypać go sodą oczyszczoną. Można zrezygnować z tego dodatku i po prostu dłużej czekać (polecam za pierwszym razem dodać sodę, żeby nie zniechęcić się zbyt długim oczekiwaniem). Miseczkę z serem umieścić w ciepłym miejscu. Idealnie byłoby np. w okolicach kaloryfera, ale ze względu na zapach odradzam. Ja mój ser przetrzymuję w zamkniętym piekarniku. Po kilku dniach (z użyciem sody po ok. 3) ser zmieni konsystencję na ciągnący się, a zapach będzie wyraźny i nie będzie już czuć twarogu. Ser nie powinien pokryć się pleśnią.
Smażenie sera:

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wyłożyć zgliwiały ser i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się (nie powinno być grudek), ale nie należy doprowadzać do wrzenia. Dodać sól, kminek oraz roztrzepane widelcem jajka. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przelać do miski bądź mniejszych miseczek. Ostudzić. Przechowywać w lodówce. 



3 komentarze:

  1. Nie lubię "śmierdzących" serów, ale ser smażony z kminkiem uwielbiam od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) czyli dla tego robisz wyjątek

      Usuń
  2. Camembert uwielbiam, ale ten zgliwiały ser od dawna wywołuje we mnie odruch odwrotny do camemberta:) .... ale nie wiem czy to aby nie jest spowodowane śmierdzącymi wspomnieniami z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.