17:42

Świąteczne warsztaty z Galeo

W tym roku wyjątkowo wcześniej wczuwam się w atmosferę świąt. 
Kilka dni temu na zaproszenie marki Galeo wzięłam udział w warsztatach pod hasłem "Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię". 
Warsztaty poprowadził Szef Maciej Wawryniuk - i mimo mojego lekkiego sceptycyzmu do do zmian menu wigilijnego, dzięki niemu i u nas w tym roku będzie na stole nieco inaczej. 

Zanim przeszliśmy do gotowania Galeo zadbało o stworzenie odpowiedniego nastroju. 
Przy pomocy kleju i przypraw ozdabialiśmy bombki. Sama bym na to nie wpadła, a pomysł jest rewelacyjny.  Bombka obtoczona np. w cynamonie pachnie długo. Pomysł można wykorzystać w zabawach z dziećmi. Mi bardzo się spodobał. 
Do ozdabiania bombek można użyć praktycznie wszystkich sypkich przypraw. Efekt śniegu świetnie zapewnia sól. 





Oprócz tego po raz pierwszy w życiu miałam okazję rysować piaskiem na szkle.  Zawsze podobały mi się filmiki przedstawiające tę sztukę. Wspaniałe doświadczenie. Bardzo relaksujące. Wielkie dzieła może za moim udziałem nie powstały, ale bawiłam się doskonale!

Zrelaksowani, pod okiem Szefa Macieja, zajęliśmy się gotowaniem. W parze z Martą przypadło mi przygotowanie pierogów. 
Nie były to jednak tradycyjne pierogi, a nadziane kapustą, grzybami i ....łososiem. Odsmażone na maśle z dodatkiem orzechów włoskich. Dosłownie poezja! 
Choć z ręką na sercu na początku nie do końca byłam do tego pomysłu przekonana 😊 Przepis na te pierogi oraz zaskakującą zupę grzybową podawaną z wiśniówką i tatara z  łososia i mango podaję na końcu wpisu. 
Skorzystajcie z nich, bo naprawdę to przepyszne potrawy. 



Muszę przyznać, że ja bardzo lubię lepienie pierogów :) 




ZUPA Z BOROWIKÓW Z NALEWKĄ WIŚNIOWĄ

Składniki:
·         250 g suszonych borowików i podgrzybków
·         1/2 pęczka włoszczyzny
·         1 cebula
·         100 ml nalewki z wiśni
·         200 g ugotowanych łazanek
·         olej
·         przyprawy Galeo:
o   liście laurowe 
o   ziele angielskie
o   kminek
o   tymianek
o   pieprz czarny mielony
o   sól

Przygotowanie:
1) Grzyby namoczyć i przecedzić, zostawiając smak, w którym się moczyły.
2) Pokrojone w paski grzyby zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, dodać smak spod grzybów i włoszczyznę. Powoli gotować przez ok. 75 min.
3) W połowie gotowania wyjąć włoszczyznę i pokroić ją w paski.
4) Do zupy dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
5) Pod koniec gotowania dodać nalewkę wiśniową i doprawić pieprzem i solą.
6) Włoszczyznę wraz z łazankami ułożyć na talerzu i zalać gorącą zupą.
Czas przygotowania: 90 min.


Danie dla 4-6 osób

TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO
Składniki:
·         300 g filetów z łososia
·         1 mango
·         1 średnia czerwona cebula
·         1 łyżeczka wasabi
·         2-3 łyżki sosu sojowego
·         1 świeży długi ogórek
·         przyprawy Galeo


o   pieprz
o   chili
o   koperek
o   sól

Przygotowanie:
1) Łososia, mango i cebulę pokroić w drobną kostkę.
2) Dodać wasabi oraz sos sojowy i doprawić chili, pieprzem i koperkiem. Delikatnie wymieszać.
3) Tatar formować w ausztacherach o dowolnym kształcie, wyłożonych cienkimi plasterkami ogórka. 
Czas przygotowania: 25 min.
Danie dla 4-6 osób



CHRUPIĄCE PIEROŻKI Z ŁOSOSIEM

Składniki:
·         700 g mąki pszennej
·         ok. 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
·         70 g masła
·         50 g suszonych borowików
·         200 g białej kapusty
·         1 cebula
·         400 g filetów z łososia
·         2-3 łyżki oleju
·         70 g orzechów włoskich
·         przyprawy Galeo


o   majeranek
o   pieprz ziołowy
o   sól

Przygotowanie:
1) Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotować ciasto. Po wyrobieniu odstawić je na 20 min.
2) Namoczone i ugotowane grzyby pokroić w drobną kostkę.
3) Kapustę pokroić w kostkę (o grubości ok. 1cm), gotować przez kilka minut i odcedzić.
4) Do kapusty dodać grzyby, pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor cebulę oraz małe kawałki łososia.
5) Farsz doprawić majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i delikatnie wymieszać.
6) Cienko rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, ułożyć na nich farsz i uformować tradycyjne pierożki lub ravioli.
7) Pierożki ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem podsmażyć i oprószyć drobno posiekanymi orzechami.
Czas przygotowania : 60 min.
Danie dla 4-6 osób

Marce Galeo serdecznie dziękuję za zaproszenie! To był naprawdę miło spędzony i bardzo inspirujący czas!



Zdjęcia dzięki uprzejmości JBcomm Sp. z o.o.


2 komentarze:

  1. Gratuluję zaproszenia na warsztaty, to zawsze fajnie móc nauczyć się czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Każde warsztaty to nowe ciekawe doświadczenie i porcja wiedzy.

      Usuń