17:52

Ciasto śliwka w czekoladzie

Ciasto dla wielbicieli słynnych śliwek w czekoladzie.
W wersji z alkoholowym ponczem zdecydowanie dla dorosłych, ale można je nasączyć po prostu wodą z cukrem pudrem i cytryną, wtedy spokojnie mogą je zajadać dzieci. 

Składniki biszkoptu (blacha 23 cm x 33 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
  • 200 g masła
Śliwki w czekoladzie:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 150 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 50 g masła
Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • mocny alkohol (ilość według uznania) - w wersji dla dzieci sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać przesiane mąki i kakao. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę (z ciastem) w dół - z odległości ok. 50 cm. Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu. 

Budynie ugotować z 500 ml mleka i ostudzić (budyń musi być dobrze schłodzony). Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami budyń. 

Śliwki zalać wrzątkiem na 5 minut. Odcedzić i pokroić w paseczki. 

Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć ponczem (ja dałam 2 łyżki alkoholu i był lekko wyczuwalny, ale można dać więcej). Na biszkopt wyłożyć masę budyniową a następnie pokrojone śliwki. Całość polać polewą czekoladową (czekolady i masło rozpuścić stawiając miskę na garnku w wrzącą wodą). 
Przechowywać w lodówce. 

12 komentarzy:

  1. Mmm, obłędne! To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiło się sylwestrowo, pychota! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - na Sylwestra wyjątkowo będzie pasowało :)

      Usuń
  3. Uwielbiam to ciasto:) ... właśnie mi o nim przypomniałaś:). Aniu szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - Tobie również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

      Usuń
  4. Pytanie ekspresowe, bo właśnie produkujemy ...
    Czy 500ml dajemy na 2 budynie czy jeden?
    Dałam na 2 i powstała klucha.
    Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 budynie na 500 ml. Wychodzi bardzo gęste i to należy zmiksować z masłem.

      Usuń
  5. śliwki w czekoladzie wprost uwielbiam więc to ciacho jak dla mnie idealne! pozdrawiam w Nowym roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusek - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  6. BIszkopt bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń