poniedziałek, 2 maja 2016

Szarlotka tatrzańska

szarlotka tatarzańska

Jak dla mnie to jest szarlotka idealna!
Dużo jabłek, w sam raz ciasta. 
Nic dodać, nic ująć. 
Przepyszna!
Do jej przygotowania najlepiej użyć twardych jabłek, żeby nie zamieniły się w papkę podczas pieczenia
Autorka przepisu poleca szarą renetę. 
Ja upiekłam z Jonagoldami, ponieważ nie przepadam za szarą renetą. 
Wybór należy do Was. 
Jedno jest pewne - nie zawiedziecie się!




Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):

  • 2,5 - 3 kg jabłek
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła (prosto z lodówki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (16-18 %)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
  • ok. 3 łyżki bułki tartej

Masło posiekać i zagnieść z mąką, proszkiem, żółtkami, cukrem pudrem oraz śmietaną. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią wykleić dno blaszki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Blaszkę z ciastem wstawić na ok. 1/2 godziny do lodówki. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Przy pomocy malaksera pokroić je na cienkie plasterki (można również nożem, ale uprzedzam, że jest dużo krojenia). Pokrojone jabłka oprószyć cynamonem (jeżeli używacie kwaśnych jabłek to można również odrobiną cukru pudru - moje jabłka nie wymagały dosładzania). Wymieszać je delikatnie rękami, żeby rozprowadzić cynamon i jednocześnie nie uszkodzić plasterków. 


Wyjąć blachę z ciastem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Spód podpiec przez 10 minut. Wyjąć i posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć równo jabłka. Na wierzch zetrzeć zamrożoną 1/3 ciasta. 
Szarlotkę piec dalej w 180 stopniach ok. 50 minut (pod koniec pieczenia można zakryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie zrumienił). 
Podawać posypaną cukrem pudrem. 


6 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wyglądają te równiutkie warstwy jabłek :) Coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, muszę sobie taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekę i dam znać. Taka szarlotka "chodzi" za mną od dawna . Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - czekam zatem na Twoją ocenę. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Poproszę kawałeczek! Te warstwy wyglądają świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ukochana .... ta naj, naj:) .... tylko swoją piekę troszkę dłużej w niższej temperaturze:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.