10:22

Ciasto z masą budyniową


Ciasto z masą budyniową pojawia się u nas na różne okazje, a czasem i bez nich, jako weekendowy deser. Piekłam je niezliczoną ilość razy i przyznaję, że sporo czasu zajęło mi osiągnięcie właściwej konsystencji masy. 
Początkowo wychodziło mi coś bardziej płynnego - zawsze było smacznie, ale nie był to ideał. 
Teraz ciasto jest już dopracowane w szczegółach, więc dzielę się z Wami przepisem. 

Składniki (blaszka 33 cm x 23 cm):

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Mieszając dalej przy pomocy miksera (na zmniejszonych obrotach) wymieszać z żółtkami. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z mąkami (przesianymi). Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu rzucić biszkoptem (wyjętym prosto z piekarnika, w blaszce) pionowo w dół  z odległości ok 50 cm (patrz film).

Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • ok. 1/3 szklanki cukru pudru (ilość według uznania)
Budynie ugotować z dodatkiem 600 ml mleka. Budyń powinien być bardzo gęsty, ale bez grudek. Ostudzić je - muszą być dobrze ostudzone, bo w przeciwnym razie masa zrobi cię rzadka. 
Przy pomoc miksera utrzeć masło z dodatkiem cukru pudru, a następnie dalej ubijając mikserem dodawać małymi porcjami budyń. 

Dodatki:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki o dowolnym smaku - rozpuszczone w 800 ml wrzątku. 
Ostudzony biszkopt przeciąć na dwie równe części. 
Spód biszkoptu nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń (można zastąpić go też przegotowaną wodą z dodatkiem cytryny). Wyłożyć 3/4 masy budyniowej, a następnie przykryć ją drugą częścią biszkoptu, którą również nasączyć sokiem z brzoskwiń. Wierzch posmarować pozostałą masą budyniową. Na niej ułożyć kawałki brzoskwiń. Całość zalać tężejącą galaretką. 

1 komentarz:

  1. U nas masa budyniowa pojawia się dość rzadko i raczej w tortach, a przeciez to taki wdzięczny temat do kombinowania:)

    OdpowiedzUsuń