wtorek, 26 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z kaszą jaglaną i migdałami

To zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta czekoladowego. 
Piekłam je wcześniej w letniej wersji z jagodami. 
Tym razem wierzch zwieńczyły słupki migdałów i wyszło równie pysznie. 
Ciasto również dla osób na diecie bezglutenowej. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki kakao (używam ciemnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)
  • 80 g migdałów (w słupkach)

 Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 i 1/2 szklanki wody. Do wrzącej wody wsypać kaszę i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż woda odparuje (ok. 15 minut). Ostudzoną kaszę zmiksować (używam blendera).
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając przy pomocy miksera dodawać kaszę jaglaną.  Następnie wlać masło i dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z białek.

Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka) - w połowie pieczenia nakryć wierzch papierem żeby migdały się za bardzo nie przypiekły. 

6 komentarzy:

  1. mmmmm! zapowiada się pysznie :)

    a czy można czymś zastąpić masło? żeby było bez laktozy??

    pozdrawiam serdecznie,

    Kaśka
    ...................

    zapraszam do siebie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna - można zastąpić olejem (dałabym 1/3 szklanki)

      Usuń
  2. No Anuśka toś mi podsunęła cudowny przepis:) ... upiekę w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu jak wiesz upiekłam z rabarbarem. Wspaniale ciasto .... w konsystencji bardzo przypomina brownie:). Nam bardzo posmakowało:). Buziaki i dziekuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - moje następne też będzie z rabarbarem :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.