16:30

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami


Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami piekę już od kilku lat, ale z roku na rok jest to wersja bardziej odchudzona. 
Postanowiłam przypomnieć ten przepis, ponieważ ciasto jest naprawdę przepyszne. 
Wilgotne i pełne aromatu, i oczywiście tak jak lubię najbardziej - niezwykle proste w wykonaniu :)

Składniki (blaszka 23 x 33 cm):

  • 2 jabłka (słodko kwaśne)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 6 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Oprószyć cynamonem i odstawić. 
Orzechy niezbyt drobno posiekać. 
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta - mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać jabłka i orzechy. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. 




5 komentarzy:

  1. Aniu to ciasto, czy to w wersji light czy full wypas jest cudowne .... to moje najlepsze i najukochańsze czekoladowe:) .... a wiesz jak smakowało dzieciaczkom z Olka klasy ..... nie zostal ni okruszek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto naprawdę pyszne. Wczoraj upiekłam, dziś został kawałeczek. Polecam. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - jak się cieszę, że upiekłaś! Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ciasto pyszne. Wczoraj upiekłam, dziś został kawałeczek. Polecam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń