wtorek, 15 marca 2016

Brulion zabaw dla każdego


Pamiętacie ile czasu poświęcało się kiedyś na zabawy z użyciem kartki papieru i czegoś do pisania?
Nie było tak wielu pięknych i kolorowych gier planszowych, w telewizji też nic nie było, że już o istnieniu komputerów, tabletów czy telefonów komórkowych nie wspomnę...
Grało się!
W karty, warcaby, szachy i oczywiście w zabawy rysowane na kartkach papieru. 
Pamiętacie "wisielca", "państwa-miasta", "statki" czy "kółko i krzyżyk"?
Ja pamiętam doskonale! W niektóre z nich grywam z synem, pomału wciągam starszą córkę. 
Dla tych, którzy nie pamiętają zasad lub chcą je poznać proponuję "Brulion zabaw dla każdego". 
Jest to zeszyt, z którego możecie wyrywać kartki i na nich bezpośrednio grać albo po prostu potraktować jako źródło inspiracji. 
Znajdziecie w nim również instrukcję składania "piekło-niebo"czy popularnych samolocików. 
Starszym łezka się w oku zakręci, a młodszych być może uda się odciągnąć od telewizora czy komputera. 



Graliście w dzieciństwie w "smoka"? Ja znam nieco inną wersję tej gry. Nazywaliśmy ją "Co by było gdyby". 
Pisało się np. "co by było gdyby Ania zjadła krowi placek?" zaginało się kartkę i przekazywało kolejnej osobie, a ta pisała odpowiedź na swoje pytania. 
Na koniec odczytywało się powstałe zdania. Z reguły wywoływały one dużo śmiechu. 


"Państwa-miasta" to moja ulubiona gra "kartkowa". W mojej wersji z reguły są  też rzeki, tytuły czy zawody. Rubryki można dostosowywać do wieku i zainteresowań graczy. 

Zasady gier zostały opisane na okładce brulionu. 





3 komentarze:

  1. Ach, pamiętam! To były czasy... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To były czasy .... i wprawdzie moje dzieci nie komórkowe i nie tabletowe, ale jednak i tak czas inne:) ... a państwa - miasta były moimi ulubionymi:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.