poniedziałek, 2 listopada 2015

Ciasteczka świąteczne

szablony kulinarne
Wielkimi krokami nadchodzi czas pierniczków i świątecznych ciasteczek. 
Co prawda mamy dopiero początek listopada, ale warto zawczasu pomyśleć i zaopatrzyć się w stosowne akcesoria, żeby później w długie wieczory oddać się przyjemności zdobienia słodkości, które mogą się stać sympatycznym upominkiem dla bliskich lub przyjaciół. 
Przetestowałam szablony tworzone przez Anetę, która jest prawdziwą mistrzynią zdobienia ciastek. 
Moje ciastka może nie są dziełami sztuki, ale taką metodę możecie wykorzystać do zabawy z dziećmi - jest dziecinnie prosta, a dzięki szablonom uzyskacie fajny efekt. 
Ozdobiłam ciasteczka cytrynowe (alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za pierniczkami) przy pomocy kakao oraz roztopionej czekolady (powinna być na tyle gęsta, aby nie wpływała w nadmiarze pod szablon, a jednocześnie dawała się rozsmarować pędzelkiem lub nożem). 
Szablony są wielokrotnego użytku, nawet  zaschnięta czekolada odmyła się bez żadnego problemu. 
W tym roku nasze pierniczki będą niezwykle eleganckie (pierniczki będę ozdabiać przy pomocy kolorowych lukrów).




Przepis na cytrynowe ciasteczka znajdziecie tutaj (klik).

Upieczone i ostudzone ciasteczko układamy na płaskiej powierzchni, kładziemy na nim szablon i posypujemy kakao (najlepiej przez sitko, alby uniknąć większych grudek). Podnosimy szablon i gotowe!




Podobnie postępujemy w przypadku ozdabiania czekoladą. Na szablonie rozsmarowujemy roztopioną czekoladę (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, możemy do niej dodać odrobinę masła lub mleka, jeśli jest zbyt gęsta).


Oferta szablonów kulinarnych znajduje się na stronie ich producentki Anety (klik). Ciekawostki na temat zdobienia ciasteczek przy użyciu szablonów możecie śledzić na FB - Szablony kulinarne



10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, zwłaszcza gdy ktoś nie ma talentu plastycznego albo ma talent ale nie ma czasu żeby się bawić ciastkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieruńskie maszkety - dokładnie tak :)

      Usuń
  2. A mówiłam, że coraz bliżej święta :D. Cudne te szablony i efekt końcowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - coraz bliżej ;) Naprawdę świetna rzecz te szablony.

      Usuń
  3. Bardzo fajna alternatywa dla żmudnego wielogodzinnego dekorowania lukrem, do którego nie mam zdolności:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.