sobota, 28 listopada 2015

Domowe słodkie paluszki


Domowe słodkie paluszki, które upiekły dzieci (z moją małą asystą podczas obsługi piekarnika), w ramach cyklu "Ciasteczka na 10 rączek"
Paluszki wychodzą obłędne! 
Nie za słodkie i bardzo, bardzo kruche. 
Ostrzegamy! Znikają jeszcze ciepłe i nie można się od nich oderwać. 
Formowanie paluszków to świetna zabawa i doskonały trening dla małych rączek. 
Paluszki upiekli też Lili i Olek - dzieci Joli z bloga Nasze życie od kuchni
Z tego co wiem, im też bardzo smakowały :)

Skorzystaliśmy z przepisu z Moich Wypieków (nie dodawaliśmy jednak cukru pudru, co sprawiło, że paluszki wyszły słodkie w sam raz).

Składniki (na ok. 50 sztuk paluszków):

  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g masła

Mleko wymieszać z wodą. Pozostałe składniki zmiksować do konsystencji kruszonki. Wlać mleko z wodą i miksować dalej do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 


Z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich paluszki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach ok. 7-8 minut. Paluszki powinny się lekko zarumienić. 


A tak upiekli domowe paluszki Lili i Olek (klik).



10 komentarzy:

  1. Oj tak bardzo nam smakowały .... musiałabyś usłyszec płacz Lili, jak Przemek nieświadomie zjadł ostatnie:) .... nie mogę się napatrzec na zdjęcia Twoich dzieci .... wstawiaj ich więcej, bo one są takie radosne:) .... a i mamy chyba identycznego misia:).
    Buziaki Kochani i do nastepnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - :) te misie są dość popularne :) Dziękujemy za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł! I smakowo i jako ćwiczenie dla małych paluszków :)
    Niby widuję Hanię w miarę systematycznie, ale jakaś taka "duża" się zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - rośnie jak na drożdżach ;)

      Usuń
  3. ciekawe jak poradzą sobie z paluszkami moje 20 paluszków ;) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimowa - z pewnością świetnie sobie poradzą :)

      Usuń
  4. Fajne te paluszki! Słodkie paluszki w małych słodkich paluszkach ;) Pozdrawiam Cię Aniu serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i również przesyłam pozdrowienia :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Evi - dziękuję i dzieciom przekazuję :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.