08:00

Faszerowane muszle makaronowe


Tym razem z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania - faszerowane muszle makaronowe. 
Do moich użyłam fety oraz żółtego sera, ale możecie użyć również innych ulubionych serów. 

Składniki:

  • 250 g makaronu muszle (średniej wielkości)
  • 100 g sera feta
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża papryka czerwona
  • 400 g pomidorów w puszce (krojonych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 50 g sera do posypania po wierzchu (np. żółty lub parmezan)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Cebulę, pieczarki, cukinię i paprykę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oliwie (najpierw wrzucamy cebulę, pieczarki i paprykę, a po kilku minutach cukinię). Podsmażone wymieszać z fetą i doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.
Makaron ugotować, odcedzić, ostudzić i nadziać farszem.

Posiekany czosnek podsmażyć krótko na oliwie. Dodać pomidory i gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Sos wlać do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nim muszle z farszem i posypać startym serem. Zapiekać ok. 15 minut w 180 stopniach. 

Zobaczcie również faszerowane muszle przygotowane przez Aleksandrę w Toskanii (klik). 








8 komentarzy:

  1. Aniu, a twoje muszle maja inny ksztalt niz moje :) Z ciekawosci spytac, czy to polski makaron czy wloski?

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu wspaniałe danie, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... a w ogóle to cudowne te zmiany u Ciebie ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad z gatunku takich, co mogłabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło pysznie :) Bardzo :) Tylko makaron coś mi się źle ugotował, bo albo za miękki albo za twardy i podczas pieczenia tez wysechł :( Ale jeszcze powtórzę, bo to danie ma potencjał :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To następnym razem pewnie będzie już idealnie :) Cieszę się, że smakowało.

      Usuń