poniedziałek, 1 czerwca 2015

Cake pops - lizaki z ciasta

lizaki z ciasta
Razem z Jolą z bloga Nasze życie od kuchni postanowiłyśmy zrobić jakąś słodką niespodziankę dla naszych dzieci z okazji Dnia Dziecka. 
Wybrałyśmy coś, czego żadna z nas jeszcze nigdy nie robiła, a mając na względzie, że nasze dzieci lubią czekoladę - nie miałyśmy problemu z wyborem smaku. 
Cake pops, czyli lizaki z ciasta możecie przygotować na różne sposoby, wykorzystując swoje ulubione ciasta lub posypki. 
Ja prezentuję Wam wersję intensywnie czekoladową. 
Przepis z bloga Burczy mi w brzuchu.

Składniki:

  • 400 g ulubionego ciasta (może być murzynek, może być jogurtowe, ja wykorzystałam 3/4 ciasta z przepisu, który zamieszczam poniżej)
  • 200 g nutelli (można zamienić na serek mascarpone lub dżem)
  • 200 g czekolady (u mnie mleczna) + łyżka oleju
  • posypki, patyczki (u mnie wykałaczki), kawałek styropianu


Upiec ciasto kakaowe (blacha 23 x 33):
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 kopiaste łyżki kakao
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlać olej (wlewać cienkim strumieniem). Dodać kakao i mąkę (można dalej przy pomocy miksera, ale można też łyżką). Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i dokładnie rozkruszyć. Wymieszać z nutellą i utworzyć kulę, którą umieścić w zamrażalniku na 25 minut. 
Wyjąć ciasto i uformować z niego kulki. Ułożyć je na deseczce i ponownie umieścić w zamrażalniku na 15 minut. 
Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Wyjęte z zamrażalnika kulki nabijać na patyczki i zanurzać w czekoladzie, a następnie posypywać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi albo pokruszonymi orzechami. 
Cake popsy najlepiej umieścić w pionie - np. wbijając je w kawałek styropianu. 
Schłodzić w lodówce - najlepsze są prosto z lodówki. 






4 komentarze:

  1. Aniu przepiękne i jakie kolorowe:) ... a ta łapeczka z Peppą w tle - cudowna:). Dziękuję Ci za to wspólne lizakowanie:) Buziaków moc dla Ciebie i Dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja również dziękuję za wspólne przygotowanie cake popsów :)

      Usuń
  2. świetny pomysł,muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałbym ponownie stać się dzieckiem i skonsumowac te cake popsy :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.