sobota, 8 września 2012

Spaghetti alla puttanesca


Z cyklu mąż czyta dziecku, a potem gotuje:) A było to tak, że o spaghetti alla puttanesca mąż przeczytał w książce dla dzieci podczas wieczornej lektury dla Olka. Jako, że makarony uwielbia zapytał co to i czy możemy to zjeść. Na to ja powiedziałam: możemy jak zrobisz. I zrobił:)
Pasta alla puttanesca (czyli makaron kurtyzany) jest daniem dla odważnych. Połączenie wyraźnych smaków czosnku, anchois, papryczki chili, oliwek, pomidorów i kaparów świetnie neutralizuje natka pietruszki. My danie to pochłonęliśmy z wielkim apetytem i polecamy zwłaszcza miłośnikom śródziemnomorskich smaków. 

Składniki (na 4 osoby):

  • makaron spaghetti (400 g)
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 170 g czarnych oliwek (bez pestek) 
  • 2 łyżki kaparów
  • puszka anchois (30 g)
  • puszka krojonych pomidorów (300 g)
  • mała papryczka chili
  • oliwa 3-4 łyżki
  • siekana natka pietruszki (5 łyżek - 4 do sosu plus 1 do posypywania po wierzchu)

Na oliwie zeszklić posiekany czosnek. Dodać rozdrobnione fileciki anchois, a następnie oliwki pokrojone w plasterki i posiekaną papryczkę chili oraz kapary. Całość zalać pomidorami z puszki i dodać siekaną natkę (4 łyżki). Sos podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut.

Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem. Podawać posypane natką pietruszki. Do dania proponuję zaopatrzyć się w białe, lekkie wino. Ja póki co nie mogę, ale czuję, że byłoby to boskie połączenie:)

17 komentarzy:

  1. Oj, makaron mogę jeść codziennie :) Ale nigdy nie jadłam anchios. Jak smakują?

    OdpowiedzUsuń
  2. Whiness - jak bardzo, bardzo słona ryba. Dlatego w przepisie nie ma już soli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    ta wersja spaghetti bardzo jest mi bliska.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też kilka potraw wykonałam z książki dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynka - potrawa w książce była tylko wymieniona, ale była natchnieniem:)

      Usuń
  5. Uwielbiam ten smak. Mogłabym codziennie i bez umiaru jeść. Grtuluje " odwagi"

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia S - odwagi w kuchni to nam nie brakuje:)

      Usuń
  6. przepis puttanescki w książce dla dzieci :) No, no Olek czyta fajne lektury :) Ale sądząc z przepisu musi smakować znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - przepisu nie było, bohaterowie książki jedli to właśnie spaghetti:)

      Usuń
  7. BARDZO SMAKOWICIE WYGLĄDA! POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Wstyd się przyznać, ale jeszcze go nie jadłam. A mam ochotę od nie wiem jak dawno

    OdpowiedzUsuń
  9. to jeden z tych smaków, które ciężko się nudzą...

    OdpowiedzUsuń
  10. Mężczyzna zrobił? Cudnie! Bo to świetny makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka to ksiazke czytal Olek? Chyba jakas pikantna! Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.