Guacamole jemy dość często i szczerze mówiąc pojęcia nie mam dlaczego przepisu na nie nie ma jeszcze na blogu.
Prosta w przygotowaniu przekąska, której głównym składnikiem jest awokado, już dawno skradła nasze podniebienia.
Podaję przepis na wersję podstawową - w zależności od ochoty zmieniam dodatki, ale trzy składniki są w guacamole zawsze: awokado, sok z limonki i sól.
Do guacamole dodaję też: czosnek, cebulę, ostrą paprykę, tabasco i prawie zawsze pomidory.
Popularnym dodatkiem jest też świeża kolendra, ale my nie jesteśmy jej wielkimi fanami.
Guacamole możecie zjeść z nachos'ami (kukurydzianymi chipsami) lub np. posmarować nim pieczywo. W każdym wariancie będzie pysznie!
Składniki:
- 2 miękkie awokado (miękkie, ale bez czarnych plam na skórce)
- sok z 1/2 limonki
- sól
- 1 pomidor (bez skór i pestek) pokrojony w drobną kostkę
- świeżo zmielony pieprz
Awokado umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na dwie części. Wyjąć pestkę i przy pomocy łyżki wydrążyć. Miękki miąższ rozgnieść (np. widelcem). Dodać sok z limonki oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz