12:36

Bread pudding z owocami

bread, pudding

Bread pudding z owocami "chodził" za mną już od jakiegoś czasu. Pierwszy dzień krótkiego urlopu a tu deszcz za oknem i zero świeżego pieczywa w domu. I troje wybrednych konsumentów śniadań... Zajrzałam jeszcze raz do chlebaka i stwierdziłam, że przecież mamy przedwczorajszą chałkę (konkretnie 2/3 chałki). Okazało się, że pomysł przygotowania bread puddingu z owocami był strzałem w dziesiątkę! Maślany, pachnący owocami, mięciutki. 
Po prostu pyszny!

Składniki:
  • ok. 2/3 chałki (lub pieczywa tostowego albo innego jasnego)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
  • 30 g masła + łyżeczka do wysmarowania formy
  • szklanka owoców (u mnie maliny i borówki)
Chałkę pokroić w kromki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. 
Mleko, jajka i cukier wymieszać w misce i wylać na pieczywo. 



























Na wierzch wyłożyć owoce i masło pokrojone w cienkie plasterki. 
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. 
Podawać po częściowym ostudzeniu. Lekko ciepły bread pudding najbardziej nam smakował. 


bread, pudding

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz