17:13

Tarta ziemniaczana z zieloną fasolką i pomidorkami koktajlowymi


To nie jest klasyczna tarta, ponieważ maślane, kruche ciasto zastąpiłam w tym daniu masą z gotowanych ziemniaków. 
W ten sposób powstała smaczna zapiekanka, którą można spożyć zarówno na ciepło jak i jako zimną przekąskę. 
Do przyrządzenia potrawy użyłam mrożonej fasolki, więc wszystkie składniki potrawy są dostępne przez cały rok. 

Składniki "ciasta" ziemniaczanego (forma 26 cm):

  • 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Ugotowane ziemniaki zmielić lub dokładnie rozgnieść. wymieszać z pozostałymi składnikami. 
Formę na tartę wysmarować olejem i wyłożyć ją masą ziemniaczaną. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok. 15 minut. 

Składniki masy jajecznej:
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 12%
  • sól, pieprz
Całe jajka zmiksować (lekko spienić) i dodać śmietanę oraz przyprawy. 

Dodatki:
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki (u mnie mrożona fasolka Poltino)
  • 10 pomidorków koktajlowych
Na podpieczony spód ziemniaczany wylać masę jajeczną i umieścić w niej fasolkę oraz połówki pomidorków. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 minut (dalej w 180 stopniach).

1 komentarz:

  1. Ziemniaczana? Musi być pyszna! Jest w niej wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń