14:39

Krewetki w sosie pomidorowo-paprykowym

krewetki


























Krewetki w sosie pomidorowo-paprykowym to popisowe danie mojego męża. Zdarzyło mi się też je przyrządzać, ale jednak jedzenie zawsze bardziej smakuje przyrządzone przez kogoś innego. 
Może też pokażecie ten przepis Waszym drugi połówkom lub dzieciom i dacie się na nie zaprosić? Na rodzinną czy romantyczną kolację to danie jest idealne.

Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich (w pancerzach)
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka 
  • natka pietruszki
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny
Krewetki opłukać (jeżeli są mrożone, to najpierw rozmrozić). Wysuszyć i obrać z pancerzy. Papryki umyć, osuszyć. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec z termoobiegiem ok. 30-40 minut. Papryka powinna zmięknąć, a skórka pomarszczyć się i dobrze odchodzić. 
Papryki ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić w paski lub większą kostkę. 
Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oliwie. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Następnie dodać pomidory z puszki i paprykę oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać wino i krewetki. Dusić dalej jeszcze przez 2-3 minuty (im dłużej tym krewetki będą bardziej twarde). 
Podawać z posiekaną natką pietruszki i pieczywem (np. bagietką). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz