16:07

Kotlety z kalafiora

kotlety, kalafior
Kotlety z kalafiora to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. 
O dziwo takie kotlety spotkały się z pełną akceptacją dzieci, które początkowo w ogóle nie rozpoznały z czego są zrobione. 
A że kalafiory ogólnie cieszą się ich sympatią, więc fakt, iż można z nich zrobić kotleciki, tylko podniósł pozycję kalafiora w naszym domowym rankingu. 
Do przygotowania kotlecików użyłam kalafiora mrożonego.  

Składniki: 

  • 400 g kalafiora świeżego lub mrożonego (u mnie mrożony Poltino)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • gałka muszkatołowa (świeżo starta)
  • chili
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia
kalafior, kotlety
Kalafiora (bez rozmrożenia) ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i rozdrobnić (można widelcem lub praską do ziemniaków). Ważne jest żeby nie osiągnąć papki a lekko rozdrobnione warzywo. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować przy pomocy blendera i dodać do kalafiora. Wbić jajko i dodać przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. 
Z powstałej masy uformować małe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej. 
Smażyć na złoto z obu stron. 

kotlety, kalafior

kalafior, kotlety

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz