piątek, 18 czerwca 2010

Odkrywanie płci

Poniżej trochę informacji na temat "odkrywanie płci" przez przedszkolaka. W naszym domu to ostatnio gorący temat z racji nie tylko zainteresowania płcią przeciwną, ale też "mama w ciąży". Na szczęście u nas zgłębianie wiedzy przebiega spokojnie, więc ze spokojem sumienia polecam lekturę...:)



  • Wiek przedszkolny to moment kiedy dziecko uświadamia sobie istnienie dwóch płci i zaczyna zadawać "trudne" pytania. Trudne, ale tylko dla skrępowanych nową rolą rodziców:) Najczęściej dziecko porównuje różnice podczas "podglądania" rodziców w łazience. Uważam, że bez skrępowania można pokazywać dziecku anatomię dorosłych, ale jesli ktoś czuje skrępowanie w tym zakresie może korzystać z  książeczek na temat budowy ludzkiego ciała. Często swoją ciekawość w tym temacie dzieci zaspokajają podczas zabawy z rówieśnikami "w doktora", ale dobrze jest za wczasu uświadomić dziecko, że dotykanie intymnych części kolegi czy koleżanki nie powinno mieć miejsca.
  • Około 6 roku życia dzieci coraz bardziej interesują się tym co łączy rodziców. Zadają pytania skad się biorą dzieci (wcześniej też się pojawiały, ale wtedy wystarczyła odpowiedź, że z brzuszka mamusi lub kuleczki w brzuszku - osobiście nie popieram popularnych wersji "bocian Cię przyniósł" lub "znaleziono Cię w kapuście" mając na uwadze moje traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa kiedy przez dłuższy czas wierzyłam w wersję, że kupiono mnie jak inne lalki w sklepie zabawkowym:-).
  • Na pytanie "Skąd się biorą dzieci?" nasza odpowiedź powinna być po prostu szczera. Tu jednak rodzi się problem jakich określeń używać opowiadając o procesie powstawania życia i na ile szczegółowa powinna to być wiedza. Wszystko oczywiście zależy od poziomu rozwojowego dziecka. Nie ma jednak nic złego w tym, aby wyjaśnić problem po prostu: tata ma penisa (czy inne używane przez Was słowo, jeśli dziecku trudno jest zrozumieć) a w nim ma spermę (czy też nasionka), która, gdy połączy się z jajeczkiem mamusi to powstanie dziecko. To na razie powino wystarczyć, dziecko raczej nie będzie sie interesować "techniczną stroną zagadnienia":-) Tu znowu polecam serię "Było sobie życie" jako pomoc dydaktyczną.
  •  pamiętać należy, aby rozmawiać z dzieckiem jak z równym partnerem i nie karcić ani nie zawstydzać, gdyż w przeciwnym wypadku dziecko może potem postrzegać swoją cielesność jako coś złego. O "tych sprawach" powinni z dzieckiem rozmawiać zarówno mama jak i tata (wcześniej ustalajac wspólną wersję, aby w przekazywanej wiedzy nie było rozbieżności).
Ważne żeby dziecko uzyskało niezbędną wiedzę na powyższe tematy właśnie od rodziców a nie z jakiegoś nieodpowiedniego źródła np. od niekoniecznie dobrze wyedukowanych starszych kolegów z podwórka.

6 komentarzy:

  1. Widzę,że 'Było sobie życie' jest wszechobecne w Waszym życiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mowa:) To naprawde super prezent.

    OdpowiedzUsuń
  3. To znaczy, że muszę jednak z dziewczynkami porozmawiać? Myślałam, że Twój Oluś wszystko im wyjaśni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obawiam się, że wtedy by mogły być za bardzo wyedukowane:)Bo Olek jak się już w coś zaangażuje...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Aniu własnie dziś weszłam na Twojego bloga i sobie czytam:) Super sprawa. Pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że Ci się podoba:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.