To nie jest klasyczna tarta, ponieważ maślane, kruche ciasto zastąpiłam w tym daniu masą z gotowanych ziemniaków.
W ten sposób powstała smaczna zapiekanka, którą można spożyć zarówno na ciepło jak i jako zimną przekąskę.
Do przyrządzenia potrawy użyłam mrożonej fasolki, więc wszystkie składniki potrawy są dostępne przez cały rok.
Składniki "ciasta" ziemniaczanego (forma 26 cm):
- 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 30 g startego parmezanu
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Ugotowane ziemniaki zmielić lub dokładnie rozgnieść. wymieszać z pozostałymi składnikami.
Formę na tartę wysmarować olejem i wyłożyć ją masą ziemniaczaną.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok. 15 minut.
Składniki masy jajecznej:
- 3 jajka
- 200 g śmietany 12%
- sól, pieprz
Całe jajka zmiksować (lekko spienić) i dodać śmietanę oraz przyprawy.
Dodatki:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki (u mnie mrożona fasolka Poltino)
- 10 pomidorków koktajlowych
Na podpieczony spód ziemniaczany wylać masę jajeczną i umieścić w niej fasolkę oraz połówki pomidorków. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 minut (dalej w 180 stopniach).
Ziemniaczana? Musi być pyszna! Jest w niej wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuń