Tarta z truskawkami i kremem budyniowym to bardzo przyjemny dla oka deser.
Oczywiście dla podniebienia również, ale o tym zwolenników deserów z owocami przekonywać chyba nie muszę.
Tartę można przygotować dzień wcześniej, a najlepsza jest po kilkugodzinnym schładzaniu.
Jeżeli nie macie formy na tartę, możecie wykorzystać tortownicę.
Składniki ciasta (forma 25-26 cm):
- 120 g masła
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka zimnej wody
Krem budyniowy
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 500 g truskawek
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (ok. 40 minut)
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (nie trzeba jej niczym smarować). Ciasto nakłuć widelcem. Ułożyć na nim arkusz papieru do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i ziarna. Piec dalej ok 15-20 minut.
Budynie ugotować w 500 ml mleka. Schłodzić. Zmiksować masło i dodawać małymi porcjami zimny budyń. Gotowy krem przełożyć na ostudzony spód i ułożyć na nim plasterki truskawek. Tartę schłodzić przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz