17:43

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym

tarta, truskawki, budyń

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym to bardzo przyjemny dla oka deser. 
Oczywiście dla podniebienia również, ale o tym zwolenników deserów z owocami przekonywać chyba nie muszę. 
Tartę można przygotować dzień wcześniej, a najlepsza jest po kilkugodzinnym schładzaniu. 
Jeżeli nie macie formy na tartę, możecie wykorzystać tortownicę.

Składniki ciasta (forma 25-26 cm):

  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka zimnej wody
Krem budyniowy
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 500 g truskawek
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (ok. 40 minut)
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (nie trzeba jej niczym smarować). Ciasto nakłuć widelcem. Ułożyć na nim arkusz papieru do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i ziarna. Piec dalej ok 15-20 minut. 

Budynie ugotować w 500 ml mleka. Schłodzić. Zmiksować masło i dodawać małymi porcjami zimny budyń. Gotowy krem przełożyć na ostudzony spód i ułożyć na nim plasterki truskawek. Tartę schłodzić przez kilka godzin. 

tarta, truskawki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz