Czekolada i maliny, maliny i czekolada - para idealna.
Ciasto czekoladowe z malinami, które upiekłam jest dokładnie w połowie drogi między mokrym i ciężkim brownie a puszystym biszkoptem.
Pachnie zniewalająco!
Składniki (blaszka 33 cm x 23 cm)
- szklanka malin (świeżych lub mrożonych - mrożonych nie rozmrażamy wcześniej)
- 5 jajek
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladę połamać i razem z masłem umieścić w małym garnku. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Ostudzić.
Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę (ubijać długo, wszystko zależy od miksera, ale średnio około 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera.
Cienkim strumieniem wlać ostudzoną czekoladę z masłem a następnie małymi porcjami dodawać mąkę. Nie mieszać długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć maliny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut.
U Ciebie też malinowo :). Pysznie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuń