Maślanym ciastem z rabarbarem i dużą ilością kruszonki rozpoczęliśmy rabarbarowy sezon.
Ciasta tego typu mają to do siebie, że najlepiej od razu upiec wielką blachę, bo z reguły i tak połowa znika zanim dobrze ostygnie.
Tak było też tym razem...a wszystko przez tą maślaną kruszonkę... Jest obłędna!
Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):
- 4 duże łodygi rabarbaru
- 3 szklanki mąki
- 7 jajek
- 2/3 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kruszonka: 6 łyżek masła, 6 łyżek cukru (polecam użyć trzcinowego), 12 łyżek mąki
Składniki kruszonki umieścić w misce i rozcierać rękami. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera (na najniższe) i cienkim strumieniem wlać masło oraz mleko. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej mąkę przesiać). Mieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników, żeby ciasto nie straciło puszystości.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru (pociętego w ok. 1 cm plasterki) i posypać kruszonką (wyjętą z lodówki).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz