sobota, 9 grudnia 2017

Tort z motylkami - krok po kroku

Na zamówienie pewnej młodej damy zrobiłam tort z motylkami. 
Muszę przyznać, że o ile torty same w sobie nie są ciastami, które mnie pociągają (choć nie muszę się chyba rozwodzić nad wyższością smaku tortu domowego nad tortem z kiepskiej cukierni i w przeciwieństwie do tych kupnych - domowe konsumuję chętniej) to ich przygotowywanie sprawia mi wielką przyjemność. 
Zwłaszcza jeśli wytyczne są proste - jak na przykład w tym przypadku "motylki" a reszta to już moja inicjatywa. 
Przy okazji pieczenia tego tortu przetestowałam też akcesoria do pieczenia i ozdabiania ciast marki Tescoma, a tak w zasadzie to przetestowałyśmy, ponieważ przy pieczeniu biszkoptu głównie asystowałam moim córkom, które doskonale sobie poradziły z przygotowaniem ciasta


Składniki biszkoptu (tortownica 20 cm):

  • 5 średnich jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno z cukrem


Podczas ubijania białek przesiać obie mąki (wykorzystałyśmy: sito ręczne Delicia)


Dno tortownicy wyłożyć papierem i obciąć jego nadmiar przy pomocy nożyczek (wykorzystałyśmy: tortownica rozkładana Delicia 20 cm)


Przy pomocy łyżki wmieszać żółtka (mieszać delikatnie, w jednym kierunku), a następnie tak samo wmieszać przesiane mąki. 



Ciasto przelać do tortownicy. 


i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu biszkoptu upuścić (rzucić) blaszkę z ciastem z ok 50 cm wysokości w dół - gwałtowne opuszczenie zapobiegnie opadnięciu ciasta i sprawi, że biszkopt będzie prosty. 


Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i obrócić dnem do góry. Przy pomocy noża strunowego przeciąć na 3 równe części (wykorzystałyśmy: nóż strunowy do tortów Delicia)

Składniki: masa śmietanowa + dodatki
  • 600 ml śmietanki 30 %
  • 1,5 łyżki żelatyny 
  • 3 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • masa maślana: 100 g masła + 0,75 szklanki cukru pudru
  • cukier plastyczny w różnych kolorach (200 g białego cukru plastycznego + ok. 150 g różnych kolorów masy cukrowej do dekoracji)

Przygotowanie ozdób na tort można rozpocząć nawet na klika dni przed wykonaniem tortu. Cukrowe ozdoby bardzo dobrze przechowuje się w zamkniętym pojemniku na żywność. Ułatwia to złożenie tortu i zdecydowanie przyśpiesza cały proces (wykorzystałam: akcesoria do dekorowania Delicia Deco).
Poszczególne elementy sklejam ze sobą przy użyciu niewielkiej ilości wody. 


Wykorzystałam: patera obrotowa Delicia

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę (wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzoną). 
Na paterze lub podkładzie pod tort ułożyć pierwszą warstwę biszkoptu. Nasączyć ją syropem z brzoskwiń i wyłożyć połowę masy śmietanowej. Na masę wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Nakryć drugim blatem i powtórzyć wszystkie czynności. Przykryć trzecim blatem, który również nasączyć. Nie polecam smarowania boków tortu masą śmietanową ponieważ później trudno na niej rozsmarować masę maślaną, ale jeśli zachodzi taka potrzeba i chcecie pokryć ewentualne nierówności to jak najbardziej można tak zrobić, tylko zanim rozpocznie się rozsmarowywanie masy maślanej trzeba dobrze schłodzić ciasto).


Masło utrzeć z cukrem pudrem i rozsmarować na całym torcie cienką warstwę. 


Rozwałkować na grubość ok. 3 mm główny kolor (w tym przypadku biały) i nałożyć na biszkopt. Wyrównać lukier dociskając go dłońmi i odciąć nadwyżkę. 




Z masy cukrowej wyciąć "trawę" i przy pomocy niewielkiej ilości wody przymocować ją do brzegów. Tak samo przymocować pozostałe ozdoby. 


Tort schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krewetki krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.