12:23

Szarlotka z bezą

szarlotka, beza
Przepisem na tą nieco rozpustną szarlotkę kończę rok 2017. 
Słodko i z owocami :)
Życzę Wam samych udanych wypieków i dań w nadchodzącym nowym roku. 

Składniki ciasto kruche (tortownica 26 cm):

  • 4 żółtka
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru (lekko kopiaste)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zimne masło posiekać nożem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i wykleić nim spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut.


Jabłka:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 0,3 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • pół łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka. Dodać cukier i cynamon. Prażyć na małym ogniu przez ok. 10 minut (żeby sok odparował).

Beza:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. 

Na podpieczone ciasto wyłożyć podprażone jabłka a na wierzchu rozsmarować pianę z białek. 
Piec w 170 stopniach przez 40 minut. Podczas pieczenia można ciasto nakryć papierem do pieczenia żeby beza zbyt mocno się nie zrumieniła. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz