sobota, 16 grudnia 2017

Makowiec z jabłkami, makowiec japoński

makowiec japoński


























Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami uda się chyba każdemu. Prosty w wykonaniu, a jeśli użyjecie maku zmielonego to po prostu dziecinnie prosty. 
Makowiec jest przyjemnie wilgotny, pełen smaku i dobrze się przechowuje. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm lub tortownica 26 cm):

  • 250 g mielonego maku (suchego)
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 3 duże jabłka (u mnie słodko-kwaśne), starte na tarce o dużych oczkach
  • szklanka bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa, małe rodzynki)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • aromat migdałowy (kilka kropli)

Polewa:

  • 100 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 60 g masła
  • opcjonalnie orzechy lub płatki migdałów do posypania po wierzchu (użyłam 80 g płatków migdałów)

Mak wsypać do miski i zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. Odlać nadmiar wody (najlepiej mak odsączyć przez ściereczkę). 
Białka jajek ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mak, żółtka, bakalie oraz kaszę mannę, proszek do pieczenia i jabłka. Wymieszać wszystko łyżką a następnie wmieszać pianę z białek. Całość przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 minut. 
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową (masło i czekoladę umieścić w miseczce, ustawić na garnku z parującą wodą). Posypać orzechami lub podprażonymi na patelni płatkami migdałów. 
Przechowywać w lodówce. 

2 komentarze:

  1. bardzo lubię ten makowiec, ale zawsze robię go na cieniutkim, kruchym spodzie; tak mi smakuje najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Co roku jest obowiązkowym elementem na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krewetki krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.