17:36

Ciasto z kaszy manny z mrożonymi truskawkami

ciasto, kasza, truskawki
A jakby tak pod koniec listopada przywołać lato?
Podczas pieczenia tego ciasta dom wypełnił aromat truskawek (z pieczonego ciasta i gotowanego kompotu, więc kumulacja aromatu), zrobiło się jakoś słonecznie, mimo szybko zachodzącego słońca. 
Ciasto upiekłam bez mąki - zastępując ją kaszą manną. 
Jeśli ktoś nie wie, to szczerze mówiąc nie domyśli się, że to ciasto z kaszy - zdradzić to może jedynie lekko chrupiąca skórka na wierzchu.
Upieczcie i przetestujcie czy poczęstowani ciastem się zorientują 😊
Jeżeli chcecie mniej kaloryczne ciasto to można zrezygnować z masła, ale zapewniam, że maślany smak jest niepowtarzalny. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):

  • opakowanie mrożonych truskawek Poltino (szklanka owoców do ciasta, resztę zużyłam do ugotowania kompotu)
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g kaszy manny (błyskawicznej)
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać serek macarpone a następnie jajka (wrzucać po jednym (kolejne po wmieszaniu poprzedniego). Na koniec wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ćwiartki truskawek, skórką do dołu (truskawki wyjęłam z zamrażarki pół godziny wcześniej i kroiłam lekko zmrożone). 

mrożone, truskawki, ciasto

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 minut (wierzch powinien się zrumienić). 


Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz