17:32

Ciasto krówkowe

ciasto, masa krówkowa

Z ciastem krówkowym zawsze kojarzył mi się niezwykle słodki ulepek. 
To ciasto jednak takie nie jest. 
Jedynie masa wierzchnia jest taka jaka być powinna, czyli nieprzyzwoicie, a wręcz niebiańsko słodka. 
Ciasto krówkowe jest  puszyste i bardzo delikatne. Nasączyłam je ponczem z kawą, ale jeśli jej nie lubicie to można pominąć i nasączyć wodą z cukrem pudrem. 
Ciasto krówkowe jest idealne na przyjęcia, ponieważ dobrze się kroi i wystarczy jeden kawałek aby poczuć zaspokojenie 😉

Składniki biszkoptu (blacha 23 cm x 33 cm)

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao (płaskie)
  • 1/2 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać przesianą mąkę z kakao. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę z wysokości ok. 50 cm (pionowo w dół), co zapobiegnie opadnięciu ciasta. 

Masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać i ostudzić. 
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i schłodzoną żelatynę. 

Dodatki:
  • poncz: 1/5 szklanki mocnej kawy + 1/4 szklanki przegotowanej wody+ 1 łyżeczka cukru
  • masa krówkowa/masa kajmakowa (ok. 2/3 puszki) 
  • 100 g płatków migdałów
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić  w poprzek. Biszkopt przy składaniu najlepiej obrócić - prosty spód powinien być wierzchem. 
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę śmietanową. Nakryć kolejną warstwą biszkoptu, którą również nasączyć. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać prażonymi płatkami migdałów (migdały podgrzać przez kilka minut na suchej patelni aż się lekko zarumienią). 
Ciasto schłodzić w lodówce min. 3-4 godziny. 

kajmak


1 komentarz: