20:33

Surówka z kapusty


Surówka z kapusty, prawie jak "od chińczyka", choć oryginał bardziej kojarzy mi się z posmakiem czosnku. 
Nie mniej jednak ta wersja smakuje mi o wiele bardziej i jest zdecydowanie lżejsza w trawieniu. 
Surówka z kapusty zasmakowała również dzieciom, choć do tej pory nie przejawiały zbyt pozytywnych uczuć do surowej kapusty. 
Przepis znalazłam u Izy

Składniki (porcja na 5-6 osób):
  • 500 g białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 50 ml wody
  • 50 ml octu (ja użyłam winnego z białego wina)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.  Pozostałe składniki umieścić w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlać do warzyw i wymieszać. Przez kilka minut ugniatać kapustę przy pomocy rąk. Surówkę szczelnie zakryć i wstawić do lodówki. Najlepsza po kilku godzinach, ale świeża też smakuje wybornie. 
Więcej "kapuścianych" inspiracji znajdziecie tutaj.

2 komentarze:

  1. Lubię sałatkę z surowej kapusty, ale takowej z zalewaniem gorącą zalewą nie robiłam. Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń