18:14

Szarlotka z kruszonką


Ta szarlotka jest po prostu rozkoszna. 
Z dużą ilością jabłek i pyszną kruszonką. 
Nic dodać nic ująć. 
Po prostu musicie ją upiec. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 2 kg ulubionych jabłek + cynamon i cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kasza manna + masło do wysmarowania blaszki
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (niezbyt drobną). Podprażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać cynamon i ewentualnie cukier - do smaku. 
Do miski wrzucić mąkę, posiekane masło, żółtka, proszek i cukry i zagnieść ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać kruszonkę.
Ciasto pozostawić w misce i umieścić w lodówce na ok. 30 minut.


Formę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną, a następnie wylepić dno i brzegi ciastem (2/3). 

Wyłożyć jabłka (mogę być ciepłe) i całość posypać pozostałym ciastem (1/3). 


Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. 


Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem po wierzchu. 




10 komentarzy:

  1. U mnie też szarlotkowo i z dużą ilością jabłek)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest najlepiej! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kocham szarlotki! Sezon na jabłka, to trzeba twój przepis wykorzystać!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotki to ja zawsze i wszędzie .... miałam ją nawet w planach na ten weekend, ale połowa rodzinki chora to nie a dla kogo piec:) bo sama nie zjem blachy ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, wkrótce wyzdrowieją i upieczesz :)

      Usuń
  4. Bajkorada jak zawsze niezawodna! ciasto z przepisu wyśmienie. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj o Tobie myślałam!!! Moja najwierniejsza Czytelniczka! Pozdrawiam ciepło i cieszę się, że szarlotka się udała.

      Usuń