08:00

Lasagne z pieczarkami

lasagne, lazania
Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy na lasagne z pieczarkami
Aleksandra użyła świeżego makaronu, a moja lasagne powstała z suchego. 
Danie wyszło w sumie lekkie - w porównaniu z wersją z mięsem. 
Bardzo nam smakowało. 

Składniki:

  • 250 g makaronu lasagne
  • 500 ml beszamelu (500 mleka, 2 łyżki masła, 2 kopiaste łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie białe cebule
  • 1 puszka pomidorków koktajlowych (lub innych)
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki startego parmezanu
Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając chwilę podsmażyć. Zalać mlekiem, dodać przyprawy (najlepiej użyć świeżej gałki muszkatołowej) i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, dość często mieszając. 
Pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.  Wrzucić na patelnię polaną oliwą i poddusić. Dodać pieczarki i dusić jeszcze ok. 15 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i pomidory (Ola dodała sam przecier, a ja całą zawartość puszki - pomidorki pozostawiłam w całości - przy rozkładaniu lekko je spłaszczałam łyżką). Dusić na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Prostokątną formę wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę makaronu, rozłożyć część farszu i polać częścią beszamelu - powtarzać aż do przedostatniego płata lasagne. Ostatnią warstwę polać tylko beszamelem i posypać parmezanem. 
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach - wierzch pod koniec pieczenia można zakryć, żeby zbyt mocno się nie zrumieniło. 

Zajrzyjcie również do Aleksandry, która swoją lasagne z pieczarkami przygotowała w Toskanii. 


Jeżeli poszukujesz innych inspiracji na zastosowanie makaronu lasagne zajrzyj tutaj

5 komentarzy: