19:12

Omlet z sałatką meksykańską


Na szybki obiad dla zapracowanych (i nie tylko) proponuję omlet z kolorowymi warzywami. 
Do jego przygotowania użyłam mieszanki warzyw - sałatka meksykańska (może być też inna mieszanka lub najprostsza marchewka z groszkiem). 
Przygotowanie warzyw zajmuje 7 minut, smażenie 3, więc dosłownie mamy obiad w 10 minut (no może odrobinkę dłużej). 
Prosto, zdrowo i szybko. Tak lubię!

Składniki:

  • 1/4 sałatki meksykańskiej Poltino (cała mieszanka wystarczy na przygotowanie 4 omletów)
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • chilli

Do garnka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać mieszankę. Dodać sól, szczyptę chilli oraz łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić. 
W misce roztrzepać całe jajka. Posolić do smaku. 
Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej łyżeczkę masła. Wlać jajka i posypać ugotowanymi warzywami. Omlet smażyć na małym ogniu z dwóch stron. Zdjąć z patelni. Podawać np. ze świeżymi warzywami i pieczywem. 



Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

2 komentarze:

  1. ostatnio bardzo polubiłam omlety, na taką wersję też z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam omletu ... ten Twój Aniu to wersja wypasiona:)

    OdpowiedzUsuń