sobota, 3 września 2016

Wafle z masą mleczno-kakaową

Jedne z lepszych wafli, jakie jadłam, a to nie tylko za sprawą dobrego przepisu, ale i faktu, że przygotowała je praktycznie samodzielnie Ewa (6 lat). Choć Hania bardzo pomagała w wylizywaniu garnka po masie a i taka pomoc jest nieoceniona ;)
Ewa przygotowała (w ramach cyklu Ciasteczka na 10 rączek) wafelki wspólnie z Olkiem i Lili, dziećmi Joli prowadzącej blog Nasze życie od kuchni, zajrzyjcie również do nich i zobaczcie jak im poszło.  
Skorzystaliśmy z przepisu znalezionego na tym  blogu Searching for an Amaranth 

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli 
  • 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)
  • 3/4 szklanki cukru (w oryginale 1,5, ale nam tyle wystarczyło)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao






W garnku rozpuścić mleko, masło i cukier. Do lekko przestudzonej masy dodać mleko w proszku - mieszać do momentu pozbycia się grudek. Pod koniec mieszania dodać kakao. 
Ciepłą masą przełożyć wafle i obciążyć je równomiernie np. dużą deską. Odstawić najlepiej na kilka godzin. Gotowe wafle pokroić na małe prostokąty.







3 komentarze:

  1. Jakie skupienie podczas smarowania ..... i jaka radośc, ze już można jeść:). Brawo Dziewczynki:), piękne wafelki Wam wyszły:). U nas chyba powtórka w poniedziałek będzie:). Buziaków moc i do następnego wspólnego pieczenia. Moc pozdrowień od Olka i Lili

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyk, do którego chyba każdy chętnie powraca. Bardzo prosta i smaczna przekąska. Nic dziwnego, że Twoje dzieciaki je uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa :-) i dzieciaki jakie zadowolone :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.