niedziela, 13 grudnia 2015

Biszkopt z masą serową


Biszkopt z masą serową lub sernik z biszkoptem, jeśli kto woli. 
Wilgotne ciasto z masą z gotowanego twarogu (jak w serniku gotowanym). 
Polałam je polewą czekoladową gorzką i posypałam wiórkami kokosowymi, ale moim zdaniem najlepsze jest, kiedy poleje się je polewą z mlecznej czekolady. 

Składniki biszkoptu (blacha 33 cm x 23 cm):

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę (najlepiej wmieszać przy pomocy łyżki). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący biszkopt rzucić pionowo w dół (z odległości ok. 50 cm (patrz film)). 

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (najlepszy półtłusty dwukrotnie zmielony, ale może być też wiaderkowy)
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe w proszku (bez cukru)
  • 1/2 szklanki mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem, dodać budynie wymieszane z mlekiem oraz twaróg. 
W dużym garnku rozpuścić masło i wlać masę serową. Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodać pianę z białek i zagotować. 

Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 warstwy i przełożyć jeszcze gorącą masą serową - ciasto najlepiej składać w blaszce, ponieważ masa serowa może jeszcze troszkę wyciekać. Wierzch ciasta polać polewą według poniższej receptury (do wyboru) i posypać wiórkami kokosowymi. 
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • ok. 30 g wiórków kokosowych
Podane składniki zagotować (podgrzewać na małym ogniu) i wylać na ciasto oraz posypać wiórkami. 
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
Masło oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z parującą wodą) i wylać na ciasto. 




7 komentarzy:

  1. jak bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, wykorzystam go i spróbuję zrobić ciasto akurat na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, delikatne ciasto :)
    Pozdrawiam Aniu :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna propozycja :) Wygląda tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto robi się szybko,delikatne w smaku,nie za słodkie,obecnie u mnie numer jeden, na każdej imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że cieszy się takim powodzeniem :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.