13:28

Sos paprykowy

W tym sezonie przetwarzam duże ilości papryki. 
Po sukcesie ajvaru (klik) zrobiłam sos, który rok temu robiła moja siostra i którym się zachwyciliśmy. 
Jest świetny do kanapek i jako przysłowiowa kropka nad "i" jeżeli doda się łyżkę do zupy lub sosu pomidorowego. 

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej słodkiej
  • 2 ostre papryczki (ilość można dostosować do własnych preferencji, mój sos nie jest mocno pikantny)
  • 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 8 dużych ząbków czosnku 
  • 20 g słodkiej suszonej papryki
  • 6 liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli


Papryki i czosnek obrać a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa (papryki oczyszczamy tylko z gniazd nasiennych, mielimy ze skórką). Na koniec zmielić również pomidory (jeżeli jest w nich dużo soku to odlać nadmiar, jeżeli użyjecie świeżych to najlepiej wybrać odmianę z małą ilością pestek). Całość umieścić w dużym garnku i dodać pozostałe składniki. Gotować około godziny na małym ogniu. Gorący sos przełożyć do słoików (można odłowić liście laurowe i ziele angielskie, ale nie jest to konieczne), zakręcić i zapasteryzować, np. gotując 20 minut. 

5 komentarzy:

  1. witam! czy paprykę obrać ze skórki, czy tylko oczyścić z gniazd nasiennych? czy zamiast pomidorów z puszki lepsze będą pomidory świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paprykę mielimy ze skórką (oczyszczamy tylko z gniazd nasiennych). Pomidory można zastąpić świeżymi (obranymi ze skórki) - papryka dominuje, więc ciężko mi powiedzieć czy wpłynie to na smak.

      Usuń
  2. Bardzo fajny sos Aniu ... i ma piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że ja w tym roku nie dam rady zrobić przetworów. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń