środa, 30 września 2015

Ravioloni z masą bakłażanową

Kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta! przygotowana w dwóch kuchniach - w Polsce i we Włoszech. 
Tym razem z Aleksandrą przygotowałyśmy ravioloni nadziewane masą z bakłażanem. Masa jest szara i może swoim wyglądem nie zachęca, ale wierzcie mi, że w tym przypadku smak nie ma nic wspólnego z wyglądem. 
Ravioloni bardzo nam smakowały. 

Składniki ciasta makaronowego (na ok. 20 ravioloni):

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka (duże)
  • szczypta soli
Masa bakłażanowa:
  • 1 średni bakłażan
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Pozostałe składniki:
  • 3 łyżki oliwy do usmażenia cebuli + oliwa do polania ravioloni po wierzchu
  • parmezan (nie posypałam bo zapomniałam)
  • pieprz czarny (świeżo zmielony)

Bakłażana umyć, rozkroić na pół i upiec (ja nie piekłam, tylko bakłażany wraz z ziemniakami ugotowałam na parze - bakłażany krócej). Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Czosnek i cebulę zeszklić na oliwie. 
Bakłażana (obranego z cienkiej przezroczystej skórki) oraz ziemniaki zmielić i połączyć z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt rzadka to dodać 1-2 łyżki bułki tartej. 
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienki placek i przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na środku każdego koła kłaść nadzienie i sklejać w kształt tradycyjnego pieroga, a następnie skleić ze sobą jego rożki (jak przy lepieniu polskich uszek)
Ravioloni gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Ugotowane rozłożyć na talerze i polać oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem. 


Zapraszam Was również do obejrzenia ravioloni z bakłażanem przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii

3 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis, dziękuję za inspirację :) Zapraszam do siebie na ravioli ze szpinakiem i grzybami . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu wproszę się do Ciebie kiedyś na taki domowy makaron:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.