wtorek, 7 lipca 2015

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Bułek na zakwasie jeszcze nie piekłam, ale pierwszy raz był bardzo udany, więc myślę, że zapoczątkował nową falę wypieków. 
Lwią część zjedliśmy jeszcze ciepłą, z różnymi serami. 
Mi najbardziej posmakowały z serkiem kozim z żurawiną. Smak czosnku w bułkach jest wyczuwalny delikatnie. Jak dla mnie w sam raz. 
Do piekarni tradycyjnie zaprosiła nas Ania, a przepis Marcina zaproponowała Renata. Serdecznie Wam dziękuję. Bułki wyszły rewelacyjne!


Składniki zaczynu:
  • 20 g zakwasu pszennego razowego (użyłam żytniego)
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 55 g letniej wody

Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosypać przesianą mąkę, następnie dokładnie wymieszać. Odstawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.

Składniki ciasta (12 bułek):
  • 165 g zaczynu
  • 315 g mąki pszennej chlebowej (dałam troszkę więcej)
  • 45 g mąki pszennej razowej
  • 240 g wody o temp 24 – 25 °C
  • 25 g oliwy
  • 8 g świeżych drożdży (użyłam 2 g suchych)
  • 10 g soli
  • 20 g pieczonego czosnku
  • 7 g słodu pszenicznego (zamieniłam na miód)

Wszystkie składniki umieścić w misce (wcześniej: czosnek można umieścić w małym garnuszku pod przykryciem, z niewielką ilością wody, podgrzewać na małym gazie przez kilka minut - będzie jak pieczony). Jeżeli używacie drożdży świeżych to rozpuścić je w części wody. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Uformować kulę i umieścić ją w natłuszczonej misce. Odstawić na 2 godziny (temp. ok. 25 stopni C). Po godzinie ciasto wyjąć, rozciągnąć i ponownie złożyć. Odstawić. 
Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat roboczy. Podzielić na 9 lub 12 równych części. Dać ciastu odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Z każdej części uformować okrągłą bułkę, którą umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały (również podczas pieczenia). 
Odstawić bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny (do podwojenia się objętości bułek).
Nagrzać piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstawić do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjąć pojemnik z wodą, zmniejszyć temperaturę do 235 °C i wstawić blachę z bułkami. Piec w tej temperaturze 15 – 20 minut.

Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić na kratce.


Razem ze mną bułki upiekli 


Agnieszka – Polska zupa
Alucha – Nieład malutki
Beata – Stare gary
Danusia – Co mi w duszy gra
Gucio – Kuchnia Gucia
Jola – Smak mojego domu
Kamila – Ogrody Babilonu
Magda – Konwalie w kuchni
Marzena – Zacisze kuchenne
Renata – Codziennik kuchenny
Tosia – Smakowity chleb

12 komentarzy:

  1. Anula bułeczki piękne, takie okrąglutkie ... i pyszne:). U nas bez czosnku, ale i tak kiedyś zrobię wersję z nim, tylko dla siebie:). Dziękuję za wspólne pieczenie, buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne bułki!
    No wzorcowo Ci się Aniu upiekły.
    Dziękuję za Twój udział w lipcowym pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły idealne jak z foremek:-) Piękne Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne lipcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne i puszyste są Twoje bułeczki i zazdroszczę wersji z serem kozim i żurawiną :)
    Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pysznie, na pewno spróbuje przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  7. okrąglutkie i jaśniutkie, śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z czosnkiem! Superowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie zgrabne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki idealne! Aż żałuję, że nie zjedliśmy na ciepło ;)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.