sobota, 25 lipca 2015

Pampuchy, buchty, parowańce czyli bułki na parze


Pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy, pączki,kluski lub bułki na parze, czy moja nazwa faworyt - kluchy na łachu. 
Niezależnie od nazwy znajdują swoich zwolenników w całym kraju i poza granicami. 
Moje ulubione to te wypełnione jagodami, ale jeśli dodacie do ciasta mniej cukru to doskonale sprawdzą się jako dodatek do dania głównego (do maczania w aromatycznym sosie). 
Przepis mojej babci. Najlepszy :)

Składniki (na 4 osoby):
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 kg mąki + mąka do podsypywania przy formowaniu bułek
  • letnie mleko (około 1 szklanki)
  • pół łyżeczki soli
  • kostka drożdży (42 g) lub 14 g suchych
  • jagody (200 g)
  • do polania śmietanka lub roztopione masło

Niezbędne akcesoria: duży garnek, gaza, pielucha tetrowa lub lniana ściereczka (uwaga jagody farbują:-)), gumka do umocowania gazy/ściereczki na garnku, drugi garnek lub naczynie żaroodporne o takiej samej średnicy co pierwszy garnek (do ustawienia na "parującym" garnku).


Przygotowanie ciasta niczym nie różni się od sporządzenia tradycyjnego ciasta drożdżowego. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, wbijamy jajka i dodajemy drożdże rozrobione w ciepłym mleku.
Całość mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznie. Ciasto ma być dosyć gęste. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi swoją objętość). Następnie wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i formujemy placek grubości nie więcej niż 1 cm.
Układamy na cieście jagody (na każdą kupkę 1 łyżka) i zakrywamy ciastem (najlepiej uformować ciasto w prostokątny placek i wtedy po jednej stronie układać jagody i zakrywać ciastem "na zakładkę"). Następnie szklanką należy wykrawać bułki (farsz z jagód jest widoczny i ułatwia wykrawanie we właściwych miejscach.


Powstałe w ten sposób bułki pozostawić na ok. pół godziny a w tym czasie przygotować sprzęt do parowania. Do dużego garnka wlać wodę (1/3 wysokości) i na garnku umocować gazę/ściereczkę - najlepiej przy pomocy gumki (polecam taką "bieliźnianą", bo gumki recepturki nie wytrzymują wysokiej temperatury). Powyższą konstrukcję należy nakryć odwróconym do góry dnem garnkiem lub naczyniem żaroodpornym. Ważne żeby to było szczelne przykrycie. Wyrośnięte bułki kłaść na gazie/ściereczce, przykrywać szczelnie i poddawać parującej kąpieli przez 5-6 minut. Ostrożnie zdejmować (uważać przy zdejmowaniu górnego naczynia, ponieważ można się poparzyć parą) i odkładać na talerz. Podawać polane roztopionym masłem lub śmietaną i posypywać cukrem. 


6 komentarzy:

  1. Pamiętam, jak moja babcia takie robiła... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham je, uwielbiam. To smak dzieciństwa. Moja Babcia takie robiła i zajadaliśmy się nimi, maczając w śmietanie z cukrem. To było coś ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze chyba z tego wszystkie jest nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu uwielbiamy pampuchy, jednak nigdy nie jadłam ich w wersji nadziewanej .... jak tylko uda mi sie dostać jagody to chyba zrobię we wtorek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) z owocami i jogurtem :) pycha. Super przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.