19:13

Babka z twarogiem

Pyszna, aromatyczna i przyjemnie wilgotna babka. 
Obawiałam się czy wyjdzie, ponieważ ciasto przed upieczeniem było bardzo gęste, ale obawy były niepotrzebne. 
Wyszło idealnie!
A przy okazji wykorzystałam twaróg, któremu właśnie kończył się termin przydatności - przyjemne z pożytecznym. 
Zainspirowałam się przepisem z bloga Agaty.

Składniki ( forma z kominem, o średnicy 21 cm):

  • 250 g twarogu półtłustego mielonego
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • nieco więcej niż 0,5 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Do masła z cukrem dodać żółtka, a następnie twaróg, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać ubite białka. Moja masa była bardzo gęsta i wmieszanie białek było ciężkie, więc użyłam miksera na najmniejszych obrotach - nie miksowałam długo tylko delikatnie przemieszałam całość kilkoma ruchami. 
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piec godzinę - przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. 
Ostudzone ciasto polać lukrem (cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny). 


Inne przepisy na babki znajdziecie tutaj


5 komentarzy:

  1. Z twarogiem jeszcze nie robiłam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjemne (bo ciasto było) i pożyteczne (bo twaróg się nie zmarnował):)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie wilgotne ciasta! babka wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. 2razPróbujeIzakalcemSięMarnuje :( Wiecie może czego tutaj wina?

    OdpowiedzUsuń