sobota, 7 stycznia 2017

Pączki domowe

Uwielbiam pączki!
Staram się nie jeść zbyt często ze względu na kaloryczność i raczej omijam kupne, ale też mi się zdarza w chwilach słabości skusić. 
W domu celowo nie robię wielkich pączków, a takie na 5-6 kęsów, żeby móc zjeść więcej. 
Taka moja pączkowa przebiegłość 😍

Składniki (porcja na 30 sztuk, średniej wielkości):

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 cale jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • szczypta soli
  • ok. 750 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki przegotowanej wody
  • marmolada lub ulubiony dżem 
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru. Zalać połową mleka (lekko ciepłego, nie gorącego i dokładnie rozmieszać ), odstawić i poczekać aż zaczną pracować (podwoją swoją objętość).
W misce umieścić mąkę, jajko i żółtka. Dodać cukry, sól oraz roztopione masło i pozostałe mleko. Na koniec wlać rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto (wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Gotowe nie powinno się kleić. 
Ciasto pozostawić w misce i nakryć ścierką. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiać ciasto, a następnie uformować kulkę. Pączki odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20-25 minut. 
W garnku rozgrzać olej (najlepsza temp. smażenia to 175-180 stopni). Wkładać pączki i smażyć z każdej strony przez ok. 2 minuty - do przewracania pączków używam długiego patyczka do szaszłyków.
Usmażone pączki odławiać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku. 
Cukier puder wymieszać z wodą. Tak powstałym lukrem polać ostudzone pączki. 


Inne przepisy na pączki znajdziecie tutaj.

11 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wyglądają ,ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała przebiegłość. I idealne domowe pączki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie pączki. Nie wiem czy ja się skuszę na zrobienie, bo zwykle mam problem z pieczeniem pączków, nie mogę utracić z temp oleju, i albo mi się przypalajć, albo są surowe w środku. Sylwia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyznaję zasadę, że lepiej mniejszy ogień i dłużej. Może się jednak skusisz :)

      Usuń
  4. Chciałam zrobić takie typowo domowe, jednak nie mam cierpliwości. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale je naprawdę szybko się robi ;)

      Usuń
  5. Wyrób domowych pączków przeraża mnie od zawsze. Zwłaszcza napełnianie ich nadzieniem. Raz próbowałam i średnio szło mi sklejanie i formowanie kulki :/ Jednak obważanki (oponki serowe) opanowałam do perfekcji, ostatnio w końcu przełamałam się i spróbowałam swoich sił w pierogach, więc może teraz pora na pączki ... ? :)
    Tym bardziej że nie ma dla mnie nic pyszniejszego od gorącego pączka :))
    Aleś mi narobiła smaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba koniecznie spróbować. Może wypróbuj mój przepis ze zlepianiem pączków warstwowo http://bajkorada.blogspot.com/2015/01/paczki-z-dzemem.html?m=1

      Usuń
  6. Przymierzam sie do pączków, bo dzieciaki męczą:) .... ja jadam raz do roku w tłusty czwartek, a kupne omijam .... bo nie smakują tak jak domowe:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.