11:04

Ciasto marchewkowe z jabłkiem


Ciasto marchewkowe o lekko cynamonowej nucie. 
Tym razem dodałam do niego jabłko, co nadało ciastu większej wilgotności i troszkę kakao - dla tych, którym wizualna obecność marchewki nie odpowiada. 
Bo w smaku ciasto odpowiadało wszystkim (niektórym po prostu trzeba było główny składnik przemilczeć). 
Ciasto nie jest mocno słodkie więc doradzam nie rezygnować z odrobiny lukru cytrynowego na wierzchu. 
Jest przysłowiową kropką nad "i". 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 1 większa marchewka strata na drobnych oczkach (1,5 szklanki )
  • 1 średniej wielkości jabłko (obrane i starte na 
  • małych oczkach)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki kakao
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając dalej przy pomocy miksera (na zmniejszonych obrotach) dodać olej oraz mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na koniec dodać marchewkę i jabłko - wmieszać łyżką. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Ostudzić


Po ostudzeniu ozdobić lukrem (5 łyżek cukru pudru + łyżka soku z cytryny)

Inne przepisy z zastosowaniem marchewki znajdziecie tutaj (klik).










4 komentarze:

  1. W składnikach brakuje informacji o mące o której wspomina pani pozniej

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu wstyd się przyznać, ale nie piekłam jeszcze ciasta marchewkowego, ale chyba będę musiała, bo Olek ostatnio ciągle o nim mówi:)

    OdpowiedzUsuń