11:04

Ciasto marchewkowe z jabłkiem


Ciasto marchewkowe o lekko cynamonowej nucie. 
Tym razem dodałam do niego jabłko, co nadało ciastu większej wilgotności i troszkę kakao - dla tych, którym wizualna obecność marchewki nie odpowiada. 
Bo w smaku ciasto odpowiadało wszystkim (niektórym po prostu trzeba było główny składnik przemilczeć). 
Ciasto nie jest mocno słodkie więc doradzam nie rezygnować z odrobiny lukru cytrynowego na wierzchu. 
Jest przysłowiową kropką nad "i". 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 1 większa marchewka strata na drobnych oczkach (1,5 szklanki )
  • 1 średniej wielkości jabłko (obrane i starte na 
  • małych oczkach)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki kakao
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając dalej przy pomocy miksera (na zmniejszonych obrotach) dodać olej oraz mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na koniec dodać marchewkę i jabłko - wmieszać łyżką. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Ostudzić


Po ostudzeniu ozdobić lukrem (5 łyżek cukru pudru + łyżka soku z cytryny)

Inne przepisy z zastosowaniem marchewki znajdziecie tutaj (klik).










4 komentarze:

  1. W składnikach brakuje informacji o mące o której wspomina pani pozniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jest. Dziękuję za informację.

      Usuń
  2. Aniu wstyd się przyznać, ale nie piekłam jeszcze ciasta marchewkowego, ale chyba będę musiała, bo Olek ostatnio ciągle o nim mówi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro się domaga to nie masz wyjścia ;)

      Usuń