20:02

Tarta z malinami


Tartę z malinami i śmietanowym kremem zrobiłam na moje urodziny. 
Taki tort wszystkim bardzo się podobał, a jeszcze bardziej smakował. 
Wykonanie ciasta nie jest skomplikowane, a dobrze schłodzone nadaje się idealnie na upalne dni. 
Tarta była wysoka, o średnicy 26 cm - z podanych składników możecie również zrobić dwie mniejsze.

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 200 g świeżych malin
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie cukier puder (nie dawałam)
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
Z mąki, masła, jajka i cukru zagnieść ciasto i wykleić nim spód oraz boki tortownicy lub formy na tartę (formę wcześniej wysmarować masłem). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut. 
Po wyjęciu z lodówki piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. 
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. 
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i białą czekoladę (ja nie dosładzałam masy, ale jeżeli macie taką potrzebę to dodać cukier puder). Masę wyłożyć na ostudzony spód z ciasta i na wierzchu ułożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce. 




3 komentarze:

  1. Jedno ze sprawdzonych, idealnych połączeń :-). Twoja tarta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj widze, ze dziewczynki już się nie mogły doczekać konsumpcji:) .... a na pewno pyszna była:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm tarta z truskawkami:) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń